Een Ribeye bakken, hoe doe je dat?

Blog 6 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Op welke manieren kan je een Ribeye bakken?

IMG_3110

Een ribeye steak kan je op verschillende manieren bakken. Zo kan je bijvoorbeeld de ribeye steak in een pan bakken of op de BBQ garen. Afhankelijk van de temperatuur waarop er gebakken wordt, kan je ook de malsheid van het vlees bepalen. Wanneer je bijvoorbeeld een kerntemperatuur van 51-53 graden Celsius aanhoudt krijg je de ribeye steak medium-rare.

Een Ribeye bakken in de pan  

Een ribeye steak bakken is een andere heerlijke manier om het vlees te bereiden. Verwarm daarvoor een koekenpan op middelhoog vuur voor met genoeg olie om de bodem van de pan te bedekken. Zodra de pan heet is, kan je de ribeye steak in de pan leggen en 2 tot 3 minuten per kant bakken voor een medium-rare, de steak slechts eenmaal omdraaien voor een gelijkmatige garing en indien nodig meer olie toevoegen. Als hij klaar is, laat je de ribeye steak 5 minuten rusten voor je hem serveert.

Wanneer je een hele ribeye in de pan wilt bakken dan is het belangrijk dat je het vlees aan alle kanten dicht op hoog vuur schroeit voor 1 minuut. Vervolgens laat je de ribeye 3 minuten in de pan garen en zorg je voor een kerntemperatuur van 52 graden Celsius. 

Op de BBQ

reverse sear

Een ribeye steak koken op een BBQ is een geweldige manier om sappige, smaakvolle resultaten te bereiken. Voordat je je ribeye steak grilt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grill goed is voorverwarmd. Als je een gasgrill gebruikt, verwarm dan zowel de branders als het deksel minstens 20 minuten op middelhoog vuur (ongeveer 190 graden Celsius). Als je een houtskoolgrill gebruikt, steek dan de kolen aan en laat ze asachtig wit worden voordat je je ribeye steak op de grill legt.

Zodra de BBQ voldoende verhit is, leg je je ribeye steak direct boven de vlammen of hete kolen. Afhankelijk van hoe dik je ribeye steak is en hoe gaar je hem wilt hebben, duurt het ongeveer 2-3 minuten per kant om een gelijkmatige schroei en een mooie knapperige korst te krijgen. Voor extra smaak bestrijk je de ribeye steak tijdens het bakken met gesmolten boter of olie en brengt je hem op smaak met zout en peper.

Nadat je de ribeye steak hebt omgedraaid en elke kant goed is dichtgeschroeid, verwijder je de ribeye steak van het directe vuur en bedek je hem met een deksel, zodat hij gelijkmatiger gaart. Zorg ervoor dat je de temperatuur van het vlees in de gaten houdt door regelmatig te controleren met een directe thermometer totdat het een interne temperatuur bereikt van 48-50 graden Celsius voor een rare, 51-53 graden Celsius voor medium-rare, 54-57 graden Celsius voor een medium en 63 graden Celsius en hoger voor een well-done.

Laat de ribeye steak 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt, zodat alle heerlijke sappen binnenblijven. Geniet ervan!

Wanneer je een hele ribeye wilt bereiden dan wordt er aangeraden om een kerntemperatuur van 45 graden Celsius aan te houden. Zorg ervoor dat de indirecte hitte 120 graden Celsius is om vervolgens een directe hitte van 250 graden Celsius te hebben.  

Lees ook onze blog over de beste BBQ ervaring hebben!

Het voorbereiden van je ribeye

Het bakken van een ribeye steak begint natuurlijk bij het kopen van de beste kwaliteit vlees. Gelukkig hebben wij dat bij The Meatlovers! Een goede ribeye steak is goed gemarmerd, dit is de hoeveelheid vet die door de spier heen zit. Hoe meer een ribeye steak gemarmerd is, des te smaakvoller en sappiger de ribeye steak is.

Een ribeye steak kruiden en marineren kan de smaak nog verder verbeteren. Voor het kruiden kan je bijvoorbeeld knoflookpoeder, zwarte peper, uienpoeder, paprikapoeder, gedroogde peterselie en zout combineren voor een hartige rub. Meng gewoon al deze ingrediënten en strooi ze over elke kant van de ribeye steak voor het bakken.

Meng voor het marineren eerst de olijfolie, balsamicoazijn of rode wijnazijn, worcestershiresaus of sojasaus met de kruiden. Kruiden als knoflooktenen (fijngehakt), verse kruiden zoals tijm of oregano (of gedroogde kruiden zoals basilicum of salie), en zout en peper kunnen hiervoor worden gebruikt. Giet dit mengsel, eenmaal goed gemengd, over uw steaks in een luchtdichte bak of hersluitbare plastic zak; laat ze ten minste 30 minuten in de koelkast staan voordat je ze bereidt, zodat ze malser worden en meer smaak krijgen. Daarna is de ribeye steak klaar om te bakken.

Zoals je ziet is het bakken van een ribeye steak eenvoudig en onfeilbaar. Het belangrijkste onderdeel van het proces is ervoor te zorgen dat je apparatuur en ingrediënten van goede kwaliteit zijn, zodat je uiteindelijk een sappige, smaakvolle steak krijgt. Door vooraf te marineren zorg je ervoor dat het vlees voldoende smaak heeft. Bovendien kan het gebruik van de juiste pan en temperatuur je biefstuk naar een hoger niveau tillen.

Tot slot kun je met een beetje oefening binnen de kortste keren bekend staan als een expert ribeye chef! Daarom, als het bereiden van een heerlijke ribeye steak op je "to-do" lijstje staat - ga je gang en probeer het eens! Je zult er geen spijt van krijgen.  Veel succes!