Entrecote BBQ tips

3 minuten leestijd 05 07 2024
The Meatlovers

Waar komt de Entrecote vandaan?

De Entrecote is rundvlees en komt van het rund vandaan. Dit deel wordt gesneden uit de dunne lende. Het is een onderdeel van de grote lange rugspieren die aan beide kanten van de ruggengraat lopen. Deze lange rugspieren lopen van de bil tot aan de schouder.

De Entrecote is een stuk vlees die van de grote langwerpige spier aan de bovenzijde afkomt met een mooi randje vet. Deze vetrand is dan ook een van de meest herkenbare kenmerken. De rund gebruikt dit deel van het lichaam erg weinig, waardoor het vlees heerlijk mals is. De slagers van The Meatlovers zorgen ervoor dat ze de beste kwaliteit entrecotes van over de hele wereld selecteren.

The Meatlovers - koe-08

Het kiezen van de beste Entrecote

Om een heerlijke Entrecote op de BBQ te bereiden, is het belangrijk om te beginnen met het selecteren van een kwaliteitsstuk. Als je voor de Entrecote gaat, zoek dan naar stukken vlees met een marmering van wit vet en een mooie rode tint, deze selectie hebben onze slagers van The Meatlovers al voor je gedaan. Met een selectie van Wagyu entrecotes tot aan Black Angus Entrecotes, kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Daarnaast heb je ook nog de keuze tussen een hele Entrecote en Entrecote steaks. De hele Entrecote leent zich ideaal voor een langzamere garing of om zelf te portioneren in steaks. De Entrecote steak is binnen no-time klaar!

Ga jij voor Wagyu of Black Angus?

De Black Angus entrecote is een geliefde optie voor velen. Dit is de ideale keuze voor als je voor een hoge kwaliteit entrecote wilt gaan. Deze is afkomstig van de Black Angus runderen en afhankelijk van hun herkomst hebben zij 120 of 300 dagen graanvoedering gehad.

De Wagyu entrecote staat bekend om zijn uitstekende marmering. Deze vetmarmering is nog intenser dan de andere vleesrassen zoals Black Angus en Brangus. Een uniek vleesras, die je zeker ooit geprobeerd wilt hebben. De vetmarmering zorgt namelijkvoor nog meer smaak en ultieme malsheid. Wil jij echt voor wat exclusiefs gaan? Ontdek dan onze Wagyu Kagoshima Entrecote uit Japan. Een ware delicatesse, het vlees smelt op je tong!

 

Het bereiden van de entrecote steak op de BBQ

Zodra je je entrecote steak hebt ontvangen, kruid je deze met zout en peper voordat je gaat grillen. Voor een optimale smaak laat je het vlees op kamertemperatuur komen voordat je het bereidt.

Verwarm de BBQ voor direct grillen op een goed warme temperatuur. Plaats de entrecote direct boven de hittebron en bak ze ca. 2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte en de gewenste garing. Daarna gaar je de entrecote nog 4-5 minuten op indirecte hitte. Gaar de steaks tot een kerntemperatuur van 52 °C en haal dan van de BBQ af.

Laat nog even rusten in aluminiumfolie. De entrecote steak gaart nu door tot een kerntemperatuur van 56 °C. Dit is de ideale medium-rare garing voor jouw entrecote. Wil je de entrecote steak medium hebben? Zorg dan dat de uiteindelijke kerntemperatuur 60 °C is. Door met een kernthermometer te meten kan je achter de temperatuur komen. 

Het bereiden van de hele entrecote op de BBQ

De hele entrecote kun je het best bereiden op de reverse sear methode: eerst garen, dan afgrillen. Maak de BBQ eerst klaar op 120 °C indirecte hitte en gaar de entrecote tot een kerntemperatuur van 45 °C. Laat even 5 minuten rusten en bouw de BBQ ondertussen om op 250 °C directe hitte. Tijd om de entrecote af te grillen, doe dit enkele minuten en draai regelmatig rond. Gril de entrecote tot een kerntemperatuur van 52 °C. De kernthermometer steek je in het dikste deel van de entrecote om de kerntemperatuur het best te kunnen meten.

Laat vervolgens nog even rusten in aluminiumfolie. De hele entrecote gaart nu nog iets door tot een kerntemperatuur van 56 °C. Door de laten rusten kunnen ook al die sappige en smaakvolle sappen weer in het vlees worden opgenomen, wat resulteert in een sappige entrecote waar zelfs de meest kieskeurige eter blij van wordt!

Het vlees heeft de juiste temperatuur wat nu?

Zodra je de gewenste gaarheid van de entrecote hebt bereikt, leg je de entrecote op een bord en serveer je deze met wat groenten en salades. Ook is de entecote perfect te combineren met verschillende sauzen, zoals chimichurri of rode wijn saus.

Kortom, het bereiden van entrecote op de barbecue is een leuke uitdaging waarbij het meten van de kerntemperatuur centraal staat. Zo bereik je uitstekende resultaten waar al je gasten blij van worden. Om een uitstekende smaak en malsheid te garanderen, begin je met een stuk vlees van goede kwaliteit van The Meatlovers. Met al deze tips bij de hand en een beetje geduld kan iedereen onze entrecote succesvol op de BBQ garen.