Hoe bereid je een Iberico rack op de kamado?

Blog 4 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Het koken van een Iberico rack is een geweldige manier om een aantal fantastische smaken te laten zien, samen met het gevoel van voldoening dat komt van het beheersen van deze kunstvorm.

In dit artikel laten we je precies zien hoe je dit prachtige gerecht op je Kamado bereidt - van het verzamelen en voorbereiden van de ingrediënten tot het perfect op elkaar afstemmen. Ongeacht je niveau van kookervaring, als je deze stappen volgt, voelt elke hap als iets uit een vijfsterrenrestaurant!

De Iberico rack wat is het?

The Meatlovers - varken-09

De Iberico rack komt van het Iberico varken af.  Het Iberico varkensras staat bekend als het beste ras ter wereld. Het vlees wordt gekenmerkt door de hoge concentratie van intramusculair vet. Een ander woord voor intramusculair vet is gemarmerd. Gemarmerd vlees is erg smaakvol. Hoe hoger de marmering hoe smaakvoller het vlees is.

Het Iberico varken komt veel voor op het Iberisch schiereiland en kunnen vrij bewegen over de grote landschappen. Hier worden ze onder toezicht van de overheid in de gaten gehouden. Ze eten veel plantaardig voedsel wat terug te zien is in de smaak van het vlees.

De Iberico rack heeft een zeer aparte en unieke smaak. Dit komt door de voeding die de varkens krijgen. De varkens krijgen namelijk veel natuurlijk voedsel. Denk bijvoorbeeld aan gras en wortels. Maar het voedsel wat de smaak nou echt uniek maakt gebeurd in de herfst.

In de herfst vallen namelijk de eikeltjes van de bomen en het Iberico varken kan soms meerdere kilo’s per dag eten. Dit zorgt er dan ook voor dat het vlees een nootachtige smaak krijgt en in combinatie met de marmering en de malsheid een echte smaaksensatie.

De bereiding

iberico_rack

Om te beginnen met het bereiden van de Iberico rack, koop je de Iberico rack natuurlijk eerst bij The Meatlovers. Zodra je het vlees binnen hebt, kan je beginnen met het bereiden ervan.

Begin met het marineren van het vlees. Dit kan je doen met een zelfgemaakte marinade, maar je kan het ook met een mix van olie, azijn, knoflook, uien en wat verse tuinkruiden doen. Laat het vlees vervolgens uitlekken en je kan beginnen.

Verwarm de BBQ tot 110 graden Celsius voor indirect gebruik en plaats het vlees ongeveer 30 tot 40 minuten op het vuur. Wanneer de kerntemperatuur rond de 60 graden Celsius is, is het vlees klaar.

Snij het vlees vervolgens in stukken en grill deze voor een minuut per kant tot een kerntemperatuur van 65 graden Celsius. Als ze deze temperatuur behaald hebben zijn ze klaar om te serveren.

De Iberico rack serveren

Een heerlijk stuk Iberico rack kan op zichzelf al fantastisch smaken, maar het is altijd leuk om het gerecht uit te breiden met lekkere bijgerechten. Hier zijn een paar suggesties om te combineren met uw Iberico rack voor een smakelijke en volledige maaltijd.

Gegrilde groenten zijn altijd een hit bij het serveren van Iberico rack. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit verschillende groenten, waaronder asperges, aubergine, paprika en courgette. Snijd de groenten in gelijke stukken en gril ze tot ze gaar en een beetje geblakerd zijn.

Een ander gerecht dat je kan serveren met je Iberico rack is gebakken aardappels. Kook de aardappels voor en snijd ze in kleine stukjes. Bak ze vervolgens in de oven met wat olijfolie, zout, peper en knoflook. De krokante buitenkant en zachte binnenkant van deze aardappels maken het een heerlijke aanvulling op het gerecht.

Salades zijn ook een geweldige keuze om te combineren met je Iberico rack. Een simpele groene salade met een pittige vinaigrette of een waldorfsalade met stukjes appel en walnoten zorgen voor een heerlijke en gezonde maaltijd. Bovendien combineren deze salades perfect met het rijke vlees.

Een koude appelcompote of rabarbercompote zijn ook goede keuzes om erbij te serveren. Door de lichte en fruitige smaak wordt de smaak van het vlees goed aangevuld.

Ten slotte is het altijd leuk om zelfgemaakte sauzen te serveren bij je Iberico rack. Een pepersaus of een honing-mosterdsaus passen perfect bij het varkensvlees en zullen uw smaakpapillen verrassen. Bekijk ook ons recept over de Iberico rack met ananassalsa!

Bestel jouw Iberico rack

Met deze suggesties voor bijgerechten kan je je Iberico rack-ervaring naar een hoger niveau tillen en een maaltijd creëren die je nooit zult vergeten. Koop daarom jouw Iberico rack van The Meatlovers en maak een maaltijd om nooit te vergeten. Geniet ervan!