Stress in de keuken

Blog 5 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Ga voor plan A

In het restaurant moet alles klaar en voorbereid staan om op een zaterdagavond 80 gasten tegelijkertijd van eten te voorzien. Maar dit is net zo belangrijk als ik thuis kook voor het gezin. Dat begint al bij de boodschappen. Het is fijn als je van te voren weet wat je gaat koken en wat je daar voor nodig hebt. Sterker nog, in sommige huishoudens wordt een planning gemaakt voor de hele week en wordt daarvoor groots ingekocht in het weekend. Soms is het fijn om alvast het een ander te snijden en klaar te zetten als je even een moment tussendoor hebt. Als je dan echt gaat koken ligt alles klaar om te pakken.

Neem de tijd

Het is ook belangrijk dat je de tijd neemt om een recept te bestuderen. Soms duren bepaalde bereidingen langer dan gemiddeld. Reserveer dan ook de tijd die nodig is voor het recept. Je kent het wel, de hele dag druk in de weer en dan ook nog eten koken! Begin op tijd. Dat scheelt al veel stress. Maar als je al op voorhand weet wat je gaat koken dan wordt het indelen van de dag een stuk makkelijker. Als je een nieuw recept maakt dan kost het ongetwijfeld meer tijd en aandacht dan iets wat je kent. Houd de bereidingstijd van een recept aan en reken 15 minuten extra.

Alles in huis?

Zorg dat je de rest in huis ook even met rust kan laten en je kan richten op koken. Ik reken meestal 45 minuten voor een gemiddelde maaltijd. Als je iets wil stoven begin je al in de middag met opzetten en verplaats je eigenlijk het grootste gedeelte van het koken naar de middag. Wat er nog over blijft voor het afronden van het gerecht is in een handomdraai geregeld. En als je weinig tijd hebt kies dan een eenvoudig en snel gerecht. Zeker als we nieuwe recepten proberen is het belangrijk alle voorbereidingen klaar te hebben staan. Daardoor kan je het last-minute rennen naar de supermarkt vermijden. Reken bijvoorbeeld voor het snijden van producten 10-15 minuten. Een uitje aanfruiten om de zachte smaken naar voren te halen duurt al gauw 5-10 minuten. Het koken van een stoofgerecht duurt meestal tussen 1 - 2 uur. Kip of kalfsvlees bijvoorbeeld zijn na 1 uur zachtjes koken gaar en zacht, rundvlees duurt wel 1,5 tot 2 uur. Zorg bijvoorbeeld ook dat je de juiste volgorde aanhoudt tijdens het bereiden van een gerecht. Als je vlees of vis gaart duurt dat meestal maar maximaal 10 minuten.

Garnituren

Als je garnituren zoals aardappels, groenten of een saus erbij serveert is het fijn om die alvast klaar te hebben staan zodat je met je aandacht volledig bij het bereiden van het vlees kunt zijn. Houd aardappels, rijst of pasta warm onder de deksel van een pan. Je kan altijd een klein beetje water in de pan voegen om alles nog even warm te stomen met de deksel. Het is ook fijn om warme borden te hebben, houd ze even onder de hete kraan en droog ze af. Vraag ook waar mogelijk de hulp van andere menen om even te helpen met het afronden van de tafel dekken of iets dergelijks.

Techniek maakt het speciaal

Bij een speciaal diner is het natuurlijk leuk om uit te pakken met een technisch gerecht. Soms wil je iets anders doen, iets wat uitdagend is. Dat kan bijvoorbeeld een groot stuk vlees zijn zoals de runder picanha. Een bereiding waar je echt wel even mee bezig bent en waar jij mee kan laten zien dat je zelf ook een echte chef kan zijn. Mijn tip is om de focus te leggen op de specifieke bereiding en de andere bijgerechten eenvoudig te houden. Ik houd er van om veel klaar te hebben staan voordat de gasten komen. Dan heb je zelf ook nog tijd om te socialiseren en lekker een aperitiefje mee te drinken. Maak bijvoorbeeld amuses in glaasjes die je in de koelkast klaar kan zetten. Een koud voorgerecht wat enkel het opmaken van de borden vereist. En kies voor bijgerechten je al van te voren kan klaarzetten zoals aardappelschotel, puree of salade, groenten die je voorgekookt heb en alleen nog maar moet opwarmen, een salade, saus alvast maken. Dit zijn een paar voorbeelden. Iedereen heeft zo zijn specialiteiten, maar denk er eens over na wat je eigenlijk alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.

Ambitie en voorbereiding

Maar wees niet bang, ik heb ook nog wel eens stress hoor. Als ik weer veel te veel uit de kast wil halen tijdens een kerstdiner thuis, of een tijdrovend recept wil maken en nog bezig ben als de eerste gasten als binnenkomen. Op mijn werk probeer ik voor iedereen te zorgen dat ze niet hoeven te stressen, het recept daarvoor is de juiste voorbereiding. Daar gaat veel tijd in zitten, maar dit zorgt er voor dat de avond zonder al te veel stress kan verlopen. Ik wens je veel succes in de keuken, en denk vooral eens na over de gerechten die je zelf al in jouw straatje hebt en welke je daarvan goed of beter zou kunnen klaar zetten van te voren. Met culinaire groet,