Tips voor een stressvrije kerst

Blog 4 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Iedereen kent het wel!

Het kan dagelijks voorkomen dat er te weinig tijd is om alles op tijd af te krijgen, zonder dat het een speciaal diner is. Dit zorgt voor stress, niet fijn én ook zeker niet nodig. Geloof me, ik heb hier ook dagelijks mee te maken en heb inmiddels aardig wat tips verzameld om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede voorbereiding en planning is key voor een stressvrije kerst. Niet alleen in restaurants, maar ook bij jou thuis; al helemaal bij een speciaal diner zoals kerst. 

Tip 1: de boodschappen

Het begint al bij de boodschappen. Het is fijn als je van te voren weet wat je gaat koken en wat je daar voor nodig hebt. Sterker nog, in sommige huishoudens wordt een planning gemaakt voor de hele week en wordt daar groots voor ingekocht. Zorg dat je alle ingrediënten op een lijst hebt staan zodat je deze in één keer kan inslaan. Zorgt dat je het vlees op tijd besteld, dat scheelt al de helft van de stress! Wist je dat je onze producten ook kunt invriezen zonder kwaliteitsverlies?

Tip 2: bestudeer het recept

Bij een speciaal kerstdiner is het natuurlijk leuk om uit te pakken met een culinair gerecht. Een bereiding waar je echt wel even mee bezig bent en waar jij mee kan laten zien dat je een echte thuischef bent. Zorg dat je weet wat je gaat maken en wat de stappen zijn. Neem de tijd om het recept goed te bestuderen en reserveer genoeg tijd voor het recept. Zorg dat je op tijd begint, dat scheelt al veel stress. Heb je weinig tijd? Kies dan voor een eenvoudiger gerecht.

Tip 3: bereid zoveel mogelijk voor

Zeker als je voor een nieuw recepten gaat, is het belangrijk alle voorbereidingen klaar te hebben staan. Zorg bijvoorbeeld dat de voorgerechten en bijgerechten vooraf al grotendeels zijn gemaakt. Maak bijvoorbeeld amuses in glaasjes die je in de koelkast klaar kan zetten. Een koud voorgerecht waarbij je enkel het opmaken van de borden nog vereist is. Ik houd er van om veel klaar te hebben staan voordat de gasten komen. Dan heb je zelf ook nog wat tijd om te socializen en lekker een aperitiefje mee te drinken.

Kies ook voor bijgerechten die al van te voren klaar gezet kunnen worden zoals een aardappelschotel of aardappelpuree, een salade of groenten die je voorgekookt hebt. Iedereen heeft zo zijn of haar familie specialiteiten maar denk er eens over na wat je eigenlijk alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.

Kun je voor het hoofdgerecht al bepaalde dingen voorbereiden? Bijvoorbeeld sauzen, marinades of bepaalde garneringen? Ga hier dan ruim op tijd mee aan de slag, zodat je hier op de avond zelf wat tijd mee kan winnen.

Tip 4: onthoud dat iedereen dezelfde stress ervaart

Wees niet bang, ik heb ook nog wel eens stress hoor en dit is ook heel normaal! Als ik weer veel te veel uit de kast wil halen tijdens een kerstdiner thuis, of een tijdrovend recept wil maken en nog bezig ben als de eerste gasten als binnenkomen. Iedereen heeft hier wel last van tijdens speciale diners, ook jouw gasten begrijpen dit volkomen. Onthoud dat dus en probeer je hoofd koel te houden.

Geniet van deze gezellige dagen!

Ik wens je veel succes met de voorbereidingen, en denk dus vooral na over wat jij al kunt voorbereiden voor de recepten. Ik ga er zelf ook nog even goed over nadenken wat ik dit jaar ga serveren én wat ik daarvoor allemaal kan voorbereiden ;) Ik wens je in ieder geval een hele fijne kerst! En niet te veel stressen hoor.

Fijne dagen!