10 pro-tips voor het bereiden van vlees

Blog 4 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Tip 1

Kruid het vlees altijd voordat je het gaat bereiden met zout, zo krijgt ook het korstje van het vlees een lekkere smaak. Als je alleen na het bereiden zout toevoegt mis je een groot gedeelte van de smaakpotentie die al in het product aanwezig is.

Tip 2

Laat het te bereiden vlees altijd op kamertemperatuur komen. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige garing van vlees. Als het vlees koud is dan zal de temperatuur minder snel tot de kern komen en moet je de buitenkant extra garing geven om tot een mooie kerntemperatuur te komen. Dit gaat ten kosten van de malsheid van het product.

Tip 3

Dichtschroeien bestaan niet, het is niet perse zo dat je vlees afsluit als je het aanbakt. Wat hiermee bedoelt wordt is dat je een mooi korstje op het vlees bakt, dit is voor de smaak en de structuur. Je kan dit het beste doen in een zeer hete pan. Als je olie toevoegt in de pan dan moet deze beginnen te walmen, dan is de temperatuur rond de 200°.

Tip 4

Voeg tijdens het bakken van vlees roomboter en aromaten toe zoals knoflook en tijm. Door het braadvet uit de pan over het vlees te scheppen creëer je nog meer smaak!

Tip 5

Bak voor het bereiden van een stoofgerecht eerst het vlees aan in hete olie. Zodra dit een mooi bruin korstje heeft haal je het vlees dan uit de pan. Bak in dezelfde pan de garnituren en voeg het vlees later weer toe. Door het aanbakken van het vlees krijg je meer smaak!

Tip 6

Laat altijd het vlees rusten na de bereiding. Door de hitte van de pan of de oven wil het vocht in het vlees naar de kern, weg van de rand. Door het vlees 5 tot 10 minuten te laten rusten geef je het vlees de tijd om alle vlees sappen terug te laten verdelen in het vlees.

Tip 7

Kies altijd een passende pan voor het bereiden van het vlees voor een goede hitteverdeling. Als de pan te klein is heb je waarschijnlijk niet genoeg warmte om het vlees goed aan te bakken. Als de pan te groot is zal de temperatuur blijven oplopen op de plekken waar geen contact is tussen vlees en pan oppervlak. Dit verhoogt het risico op verbranding.

Tip 8

Kies bij het bereiden van meerdere stukken vlees voor een indirecte bereiding. Bak het vlees aan in de pan om deze vervolgens op een plateau verder te garen in de oven. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld voor 6 of meer personen biefstuk wil maken. Je hebt waarschijnlijk geen pan die groot genoeg is om alles tegelijk te garen. Daarnaast kan je zo mooi controleren dat elke biefstuk dezelfde garing krijgt.

Tip 9

Rijpen van vlees. Na de slacht van vlees treed de rigor mortis in, ook wel lijkstijfheid. Dit betekent een contractie van de spieren, biefstuk wordt bijvoorbeeld gesneden uit deze spieren. Het is belangrijk dat het vlees lang genoeg de tijd krijgt om te ontspannen na de slacht, dit proces wordt ook wel rijpen genoemd. Vlees dat gerijpt heeft zal vele malen malser zijn. Vraag de slager hiernaar, hij kan je hierover adviseren.

Tip 10

Wees niet bang bij het bereiden van vlees, of dit nu een persoonsbiefstuk is of een groter vleesdeel. Het is belangrijk dat je de juiste informatie verzamelt voor de bereiding van het vlees en dat je de juiste apparatuur gebruikt. Een goede voorbereiding dus. Als je weet wat je kan verwachten sluit je vele risico’s bij het bereiden uit en wordt het een echte uitdaging om de bereiding zo perfect mogelijk te laten verlopen.

Met deze 10 pro-tips kan het niet anders dat het vlees tijdens het kerstdiner een groot succes zal worden.