Ribeye op de Kamado

Blog 5 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Wat is een Kamado BBQ?

BBQ_TheMeatlovers

Kamado BBQ's zijn een soort rookoven, grill en oven alles-in-één die oorspronkelijk uit Japan komen. Het unieke ontwerp van deze grills is wat ze zo speciaal maakt. Ze zijn cilindrisch van vorm, meestal gemaakt van keramiek of klei en hebben een scharnierend deksel bovenop voor gemakkelijke toegang tot het kookgedeelte.

Kamado's komen ook met veel luchtopeningen rond de bodem die helpen zorgen voor een goede ventilatie en temperatuurregeling tijdens het koken. Dit type BBQ heeft een efficiënt warmtebehoud ontwerp dat langzaam braden of dichtschroeien bij zeer hoge temperaturen mogelijk maakt. Bovendien maken de dikke keramische wanden het mogelijk om het vlees gelijkmatig te garen zonder gebruik te maken van een rotisserie.

Kamado's zijn uitstekend geschikt voor het grillen, roken, braden of bakken van zowat alles wat je maar kan bedenken - van vlees tot groenten, pizza's en brood. Al met al bieden deze veelzijdige BBQ's een authentieke smaakervaring als geen ander!

Het bereiden van de Ribeye Steak op de Kamado

TML Rubs - Pakket 1

Een ribeye steak bakken op de Kamado is een gemakkelijke en heerlijke manier om van dit stuk rundvlees te genieten. Het begint natuurlijk bij een goede ribeye steak. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden hoe de ribeye steak gemarmerd is. Hoe intenser een ribeye steak gemarmerd is, hoe beter de ribeye steak smaakt.

Om het beste uit je ribeye steak te halen, kruidt je hem eerst met zout en peper. Je kan ook andere kruiden en specerijen toevoegen, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder en uienpoeder. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een rub te gebruiken. Een melange van verschillende kruiden, voor de perfecte smaak!

Als de ribeye steak gekruid is, leg hem dan op de voorverwarmde Kamado grill op middelhoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten per kant. Als je een meer doorbakken ribeye steak wilt, bak hem dan een minuut langer per kant. Zodra beide kanten gaar zijn, verwijder je de ribeye steak van het directe vuur, bedek je hem met een deksel en laat je hem 10 minuten rusten zodat de sappen zich opnieuw over de ribeye steak kunnen verdelen. Wanneer je klaar bent om te serveren, gebruik je een scherp mes om dwars door de korrel heen te snijden (om de malsheid te maximaliseren), en doe je er naar wens boter of saus overheen, en geniet!

Tips voor het bereiden van een ribeye steak

Hieronder geven wij een aantal tips om ervoor te zorgen dat je een optimale ervaring krijgt met het bereiden van een ribeye steak op de Kamado BBQ.

1. Bij het bereiden van een ribeye steak op de Kamado BBQ is het belangrijk dat de temperatuur goed is. Aangezien de Kamado op basis van houtskool werkt, raden wij aan om de kolen aswit te krijgen voordat het vlees erop kan. Dit kan je onder andere doen door de bovenste en onderste ventilatieopeningen te openen, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

2. Vervolgens is het belangrijk om je ribeye steak te kruiden, voordat je hem op de grill legt. Op deze maner kan je je maaltijd naar een hoger niveau tillen. Door een combinatie van kruiden en specerijen in je vlees te wrijven, krijgt het een unieke smaak, vooral in combinatie met wat olie of boter.

3. Gebruik voor een gelijkmatige garing een infraroodthermometersonde om de interne temperatuur van beide kanten van de ribeye steak te controleren. Streef naar een interne temperatuur tussen 51-53 graden Celsius voor medium-rare, 54-57 graden Celsius voor een medium en 63 graden Celsius en hoger voor een well-done.

4. Houd er rekening mee dat de gaartijd kan variëren afhankelijk van de dikte van je ribeye steak en externe factoren zoals windsnelheid en vochtigheidsgraad in de buurt van je Kamado BBQ. Koken op direct vuur en bedruipen met boter of olie geeft snellere resultaten, maar verhoogt ook de kans op het verbranden van delen van het vlees als dit niet goed gebeurt.

5. Als je de gewenste gaarheid hebt bereikt, laat je steak dan altijd ongeveer 5-10 minuten rusten voordat je hem serveert om alle sappen en smaken te behouden!

Zoals je kan zien, is het bereiden van een sappige ribeye steak op je Kamado BBQ heel eenvoudig. Niet alleen kan je genieten van de warme zomerdagen tijdens het grillen, maar je zal ook indruk maken op iedereen met de heerlijke smaken die voortkomen uit die perfecte grillstrepen. Om een ribeye steak op de Kamado BBQ te kunnen bereiden, moet je over kwaliteitsingrediënten beschikken en de juiste stappen volgen.

Met oefening en geduld kun je deze vaardigheid snel onder de knie krijgen en zonder problemen genieten van je favoriete stukken rundvlees. Vergeet niet om je tips te delen met collega BBQ fanaten die altijd op zoek zijn naar meer manieren om hun steaks nog beter te laten smaken dan voorheen. Eet smakelijk!