Het lijkt erop dat je jouw favorieten stukken vlees nog niet gekozen hebt!
De vraag of rood vlees gezond of juist ongezond is, speelt steeds meer in Nederland. Wij horen veel dingen die kloppen, maar ook veel argumenten die eigenlijk fabels zijn. Ook klopt soms een deel van de informatie, maar wordt niet het hele verhaal verteld. Om die reden hebben wij besloten om uit te leggen wat rood vlees nou precies is en waarom je dit prima kan eten.
Vlees kan je in principe in 3 delen opsplitsen: wit vlees, orgaanvlees en rood vlees:
Wit vlees wordt zo genoemd omdat het na bereiding een lichte kleur heeft. Denk bijvoorbeeld aan kip of kalkoen. Vaak bevat dit vlees minder vet, hierdoor wordt als gezonder beschouwd.
Orgaanvlees was vroeger een stuk populairder, maar tegenwoordig is de vraag beperkt. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om de inwendige organen zoals het hart, de lever of de nieren. Het vlees is zeer voedzaam, maar niet iedereen houdt ervan.
Onder roodvlees verstaan we rundvlees, lamsvlees, wildvlees, kalfsvlees en varkensvlees. Her vlees van deze diersoorten is vaak donkerder van keur doordat er een hoger gehalte myoglobine in de spieren zit.
Rood vlees zit vol met goede voedingsstoffen, denk bijvoorbeeld aan eiwitten, zink, ijzer en vitamine B12. Dit zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 vind je bijvoorbeeld alleen in dierlijke producten en deze vitamine is noodzakelijk om bloedcellen aan te maken. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot bloedarmoede, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben.
Dus rood vlees kan je écht helpen als je dit maar bewust eet. Tegenwoordig hangt er bijna een negatieve sfeer rondom vlees eten, maar het bevat juist essentiële voedingsstoffen voor je lichaam. Er zitten veel voedingsstoffen in die je niet uit ander voedsel kan halen.
Ondanks de goede voedingsstoffen wordt rood vlees tegenwoordig ook als schadelijk gezien door sommige organisaties. Dit gaat vooral om het eten van roodvlees in grote mate. Om deze reden raden wij het ook aan om af te wisselen qua vlees en je dieet gevarieerd te houden door ook wit vlees en soms geen vlees te eten. Op deze manier heb je alleen de voordelen van het eten van vlees zonder de eventuele nadelen.
Als we het hebben over de gezondheidsvoordelen en- nadelen dan is er een groot verschil tussen bewerkt en onbewerkt vlees. Bewerkt vlees is, zoals de naam al aangeeft, industrieel bewerkt. Dit betekent dat er toevoegingen in het eten zijn gedaan door de industrie om het beter te laten smaken of langer mee te laten meegaan. Onbewerkt vlees is vlees als biefstuk, entrecote, ribeye, picanha etc. Dit zijn stukken vlees die geportioneerd zijn, maar waar verder niks aan is toegevoegd.
Dit is dus veel gezonder dan bewerkt vlees en dit type vlees heeft eigenlijk geen echte gezondheidsnadelen.
Zoals eerder besproken heeft rood vlees dus heel veel positieve gezondheidsvoordelen. Wij raden het wel aan om ook af te wisselen met wit vlees zoals kip of kalkoen. Dit vlees is vaak magerder en bevat minder verzadigd vet. Door af te wisselen tussen verschillende stukken vlees zorg je ervoor dat je alleen maar de positieve effecten van vlees hebt.
Ons advies is om te genieten van het vlees dat je eet. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je een stuk vlees eet. De bangmakerij die je op het internet leest hoeft echt niet altijd de waarheid te zijn. Wees je wel bewust van hetgeen dat je eet en dan moet het eigenlijk altijd wel goedkomen.