Waarom Wagyu vlees zo speciaal is

Blog 5 minuten leestijd July 11, 2024
The Meatlovers

Welke soorten Wagyu zijn er?

Om te beginnen, is het belangrijk om te begrijpen waar Wagyu vlees vandaan komt. Wagyu is niet alleen een specifiek ras, het is een term die verwijst naar Japans rundvlees in het algemeen. Het woord Wagyu betekent letterlijk "Japanse Rund". Er zijn 4 erkende lijnen met Wagyu rundvlees in Japan, de “Japanese Black” (Kuroge), “Japanese Brown” (Akage), “Japanese Shorthorn” (Nihon Tankaku) en de “Japanese Polled” (Nihon Mukake)

De verschillende varianten van Wagyu, zoals "Japanese Black" (Kuroge), "Japanese Brown" (Akage), "Japanese Shorthorn" (Nihon Tankaku) en "Japanese Polled" (Nihon Mukake), komen allemaal voort uit zorgvuldig gefokte runderrassen in Japan. De Kuroge, ook wel bekend als Japanese Black, is de bekendste van de vier. Het wordt geroemd om zijn uitzonderlijke marmering en is de belangrijkste bron van Wagyu-rundvlees van topklasse, zoals Kobe en Matsusaka. Akage, of Japans Bruin, wordt gewaardeerd om zijn vlezige smaak en komt minder vaak voor dan Kuroge. Nihon Tankaku, de Japanse Korthoorn, staat bekend om zijn robuuste bouw en unieke smaakprofiel. Nihon Mukake ten slotte, de Japanse Polled, is een ras dat bekend staat om zijn polled (hoornloze) karakteristiek en goede vleeskwaliteit. De onderscheidende kenmerken van deze Wagyu-varianten zijn het resultaat van generaties van zorgvuldig fokken en selecteren, die elk hun eigen smaak en textuur bijdragen aan de wereld van Japans eersteklas rundvlees.

Hoe worden Wagyu runderen gefokt?

Het fokproces van deze koeien is ook uniek in vergelijking met andere rassen. Ze worden vaak met de hand gevoederd en gemasseerd, ook wel bekend als 'koeien-yoga'. Dit alles moet bijdragen aan de uitzonderlijke kwaliteit van de vetmarmering, die ieder stukje zo mals en smaakvol maakt. Maar dit fokproces is ook de reden waarom het vlees zo duur is omdat het veel meer voorbereiding, tijd en toewijding kost.

Wat maakt Wagyu nu zo speciaal?

Wat maakt dit soort rundvlees dan zo speciaal? Het antwoord ligt in de unieke malsheid en smaak van het vlees. Wagyu vlees is bekend om zijn ongelooflijk malsheid en rijke, boterachtige smaak, iets dat niet te vinden is in andere rassen van vlees. Dit komt door de hoge mate vetmarmering, wat betekent dat het vet met het vlees is verweven en niet alleen op een bepaalde plaats hangt. Dit zorgt voor het smelten-in-de-mond ervaring bij het eten van Wagyu vlees.

De ongelooflijke malsheid en uitzonderlijke smaak hebben ertoe geleid dat Wagyu vlees hoog wordt gewaardeerd door top chefs over de hele wereld. Het is niet ongewoon om in restaurants honderden euro's te betalen voor een stukje.

Is Wagyu vlees gezonder dan normaal rundvlees?

Wagyu rundvlees is niet alleen een bijzondere culinaire ervaring, maar biedt ook verschillende voordelen voor de gezondheid. Een opvallend voordeel is de hoge concentratie enkelvoudig onverzadigde vetten, met name oliezuur, dat ook voorkomt in olijfolie. Dit voor het hart gezonde vet kan helpen het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast bevat Wagyu rundvlees een gunstige verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren, wat bijdraagt aan ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijk het risico op chronische ziekten vermindert.

Bovendien is Wagyu-rundvlees een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en B-vitaminen, waaronder B12 en niacine. Deze voedingsstoffen spelen een centrale rol bij het behouden van energieniveaus, het ondersteunen van het immuunsysteem en het bevorderen van het algehele welzijn. Bovendien zorgt de opmerkelijke marmering van Wagyu-rundvlees voor een malse en sappige textuur, waardoor er minder extra vet of olie nodig is bij de bereiding. Het is echter belangrijk om Wagyu rundvlees met mate te consumeren, omdat het nog steeds calorierijk is en een overdaad de gezondheidsvoordelen teniet kan doen. Als je er op een verantwoorde manier van geniet, kan Wagyu-rundvlees een verrukkelijke aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet en biedt het niet alleen heerlijke smaken, maar ook potentiële voordelen voor je gezondheid.

Kortom is Wagyu een echte culinaire ervaring. Het is een exclusieve delicatesse die je minstens één keer in je leven moet hebben ervaren. Maar zelfs als je geen fijnproever bent kan je nog steeds genieten van de unieke smaakbeleving die Wagyu te bieden heeft - of het nu thuis of in een restaurant is. Wagyu is een uitstekende keus!
Dus waarom niet je smaakpapillen verwennen en een hapje nemen van het, inmiddels bijna heilig verklaarde, Japanse Rund. Bij The Meatlovers hebben wij een uitgebreid assortiment aan Wagyu rundvlees. Van A5 Wagyu Bakvet tot de zeer exclusieve Ribeye Kagoshima Wagyu A5+! Kom deze unieke smaakbeleving nu ervaren bij The Meatlovers!