Pulled pork is een gerecht gemaakt met langzaam gegaard (geroosterd of gerookt) varkensvlees dat in kleine stukjes is gesneden. Pulled pork is een populair BBQ recept waar je met veel mensen van kunt genieten. Naast dat je grote porties kunt bereiden, is het ook een voordelig gerecht om mee aan de slag te gaan. Het gerecht is ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten als een manier om taaiere stukken vlees malser te maken, maar de populariteit is inmiddels zo groot dat het nu over de hele wereld wordt gegeten.
Er zijn verschillende stukken vlees geschikt voor pulled pork. De meest gebruikte stukken zijn Boston Butt, afkomstig van de schoudere en nek van het varken, en Iberico Procureur, uit de nek van het varken. De laatste wordt steeds populairder vanwege zijn unieke smaakprofiel en textuur. Er zijn subtiele verschillen tussen deze twee stukken vlees.
Boston Butt is gesneden uit de schouder van het varken, met een stuk bot erin. Dit mooie stuk vlees leent zich perfect voor een stevige hoeveelheid Pulled Pork, het gewicht van dit stuk vlees is doorgaans vanaf 4000 gram. Perfect voor als je Pulled Pork wilt bereiden voor een grotere groep. De Boston Butt heeft een fijne verdeling van vet en vlees en is daarom ideaal om langzaam te garen voor de Pulled Pork. Door het stuk bot heeft de Boston Butt wat langer nodig om te garen.
De Procureur is gesneden uit de nek van het varken. Dit stuk heeft een intense vetmarmering, wat zorgt voor veel smaak en een zachte bite. Dit stuk blijft na de langzame bereiding op de BBQ extreem sappig. Door het gewicht van dit stuk (1100 gram - 1500 gram) is het wat handzamer om mee aan de slag te gaan en ook geschikt voor kleinere hoeveelheiden. De bereiding van de Procureur gaat sneller dan die van de Boston Butt omdat dit stuk geen bot bevat. Je kunt dus iets makkelijker en sneller genieten van jouw pulled pork!
Pulled Pork eet je traditioneel op een crispy gebakken broodje met een knapperige fries, zoet-zure koolsalade. Maak het broodje af met wat BBQ saus. Voor de liefhebbers van pittig, kunnen er enkele zoet-zure jalapeno ringen op worden gedaan. Naast een broodje Pulled Pork kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld Pulled Pork wraps te maken.
Hoeveel vlees je nodig hebt voor de pulled pork, is deels afhankelijk van het stuk vlees dat je gebruikt. Het is in ieder geval belangrijk om te onthouden dat door de lange bereiding het vlees best wel krimpt. Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 30-35 procent kwijtraakt. Bij de Boston Butt valt echter ook het bot nog er vanaf, bij deze delen houd je ongeveer 55-60% over.
Ga je uit van één broodje Pulled Pork per persoon? Dan is 100 gram vlees (na bereiding) per persoonvoldoende. Lust je twee echt goedgevulde broodjes Pulled Pork, houd dan rekening met 200 gram vlees (na bereiding). Voor ongeveer 200 gram pulled vlees per persoon, heb je per persoon 350 gram rauw vlees nodig om mee te beginnen. Voor ongeveer 100 gram pulled vlees per persoon, zouden wij aanraden om 180 gram rauw vlees te rekenen per persoon.
Zorg dat je het vlees gaart tot een kerntemperatuur van 69 graden, zorg dat je het vlees dan inpakt in folie en weer teruglegt op de barbecue. Gaar het vlees vervolgens door tot een kerntemperatuur van 93 graden.
Wanneer je een grote hoeveelheid Pulled Pork gemaakt hebt kan je dit goed laten afkoelen, inpakken in een bak met deksel en in de koelkast nog enkele dagen bewaren. Je kunt het dan het best in de oven opwarmen voor je dit gaat eten. Maak er bijvoorbeeld tortilla’s, taco’s of wraps van die je vult met guacamole, chilibonen, jalapeno pepers en zure room! Een andere tip: een quiche die je vult met dit vlees samen met prei en een mengsel van eieren, koksroom en geraspte kaas.
Om het allemaal nog iets makkelijker te maken, hebben we een Pulled Pork kit samengesteld. Speciaal voor jou, de ingrediënten die jij nodig hebt in één pakket voor een leuke prijs. Ga direct thuis aan de slag met de beste kwaliteit. Vers bij jou thuisbezorgd op een leverdag naar keuze.