Wat is Sous Vide Ribeye

Blog 5 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Wat is Sous Vide koken?

Sous Vide komt uit het Frans en betekent 'Onder Vacuüm'. Sous-vide koken is een eenvoudige techniek waarmee je prachtige texturen en smaken creëert en behoudt. Sous Vide is het vacuüm verpakken van het desgewenste product en dit vervolgens bereiden in een warmte bad met een constante tempratuur. Hierdoor heb jij keer op keer hetzelfde perfecte resultaat. Ook is Sous Vide koken ideaal voor iedereen die een 'low & slow' bereiding wil doen, maar niet de tijd heeft op een hele dag achter de barbecue te staan of de oven de hele dag aan wil hebben. Het product (bijvoorbeeld een hele Ribeye) gaat onder vacuüm in het waterbad, je stelt de exacte tijd en temperatuur in en krijgt een melding of geluidstoon wanneer het product klaar is. Het voordeel is dan ook dat bij grote delen de garing overal gelijk is. Je zult dus zeker geen last hebben van een rauwe binnenkant en een doorgebakken buitenkant. Iedereen die water kan koken kan ook sous-vide koken.

Sous Vide koken

Het koken van Sous Vide zorgt constant voor de beste textuur en smaak! Met Sous Vide behoudt je alle smaken van de producten die je erin stopt, omdat het onder vacuüm verpakt is en hierdoor nergens naartoe kan. Alle smaken blijven dus in het vacuüm en in het product. Dit geldt zowel voor het vlees, maar ook voor de kruiden en eventuele groenten die je erbij verpakt. Je kan met verschillende producten koken zoals: vlees, vis, gevogelte, groenten, fruit, ei, soep, saus of zelfs desserts. Je kan dus echt alle kanten op met sous vide, dat blijkt maar weer.

Wat heb je nodig:

Hoeveel je nodig hebt voor het sous-vide koken, is niet veel. Je hebt het volgende nodig:

 • Vacuüm seal apparaat
 • Vacuüm zakken
 • Sous-vide apparaat
 • Waterbad

Als je begint met sous vide koken, denk je misschien dat het een dure hobby is om dit allemaal aan te schaffen, maar met alleen een sous-vide apparaat kom je hierin al heel ver. Een sous-vide stick is hier bijvoorbeeld een ideale oplossing voor die weinig ruimte inneemt in de kast. Ook een waterbad kan gemakkelijk worden gecreëerd in een grote bak, pan of emmer. Houd er wel rekening mee dat het de hitte voor de gekozen periode aan kan. De vacuüm zakken en het seal apparaat kunnen eventueel worden vervangen door goede zip lock zakjes. Houd er hierbij wel rekening mee dat deze vaak niet 100% luchtdicht zijn. Daarom is het aan te raden de opening boven het water te houden of de rand om de buitenkant van de back te vouwen. Voor het allerbeste en veiligste (je wilt natuurlijk geen water bij je steak) resultaat zijn vacuüm zakken en een seal apparaat een aan te raden upgrade.

Een Sous Vide Ribeye

Het maken van een sous vide Ribeye is gelukkig net zo makkelijk als dat het klinkt. We bereiden hieronder een ribeye van 2.5cm dikte.

 1. Laat de Ribeye op kamertempratuur komen, dit duurt ongeveer 30 minuten
 2. Vul een pan of sous vide bak met warm water, stel vervolgens het sous vide apparaat in op de gewenste tempratuur voor ons is dit 54 graden
 3. Dep de Ribeye droog met keukenpapier
 4. Vervolgens kan de Ribeye gekruid worden met olijfolie, peper en zout
 5. De ribeye kan hierna in de sous vide zak en geseald worden
 6. Plaats de sous vide zak in het water en laat deze afhankelijk van het gewicht 60 minuten garen
 7. Haal na 45 minuten de sous vide Ribeye uit het water en maak hem droog
 8. Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat deze goed heet worden
 9. Bak de Ribeye met wat boter in de pan tot dat deze een goud bruine korst heeft
 10. Laat de Ribeye vervolgens 10 minuten rusten in aluminiumfolie
 11.  Dan mag de Ribeye nu geserveerd worden!

Wanneer de Ribeye of een ander product uit de sous vide zak gehaald wordt, kan het zijn dat er sappen in de zak achterblijven. Dit is het vocht dat uit het vlees of de andere ingrediënten gekomen is. Dit is dan ook enorm smaakvol en kan goed gebruikt worden als basis of toevoeging in een jus of saus. Echt een aanrader.

Verschillende soorten ribeye

Wij van the meatlovers bieden graag een ruim aanbod, ook voor de ribeye hebben wij die. In ons assortiment bieden wij de volgende soorten Ribeye:

Trek gekregen in een Ribeye van topkwaliteit? Bestel hem bij The Meatlovers!

De beste kwaliteit Ribeye koop je bij The Meatlovers. Bestel hem vandaag, kies zelf je leverdag en laat hem vers bij je thuis afleveren.

Klik hier om ons assortiment Ribeyes te bekijken