🔄

product-image

Met dit vlees maak je de lekkerste herfst BBQ gerechten

8 minuten leestijd 07 10 2025
Tommy Bos Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor kwaliteit is hij dé specialist als het gaat om rund, varken, kip en alles daartussen. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste stuk vlees of het perfect bereiden ervan, Tommy weet precies wat hij doet. Zijn kennis en passie maken hem een onmisbare schakel in elke barbecue.

De herfst is nu echt begonnen en dat merk je meteen aan het weer: de dagen worden korter, kouder en natter. Dat betekent helaas dat het échte BBQ-seizoen is afgelopen, maar niet getreurd ook in de herfst kun je de lekkerste gerechten op de BBQ bereiden. Wij vertellen je in deze blog hoe je dit kunt doen met het lekkerste vlees, dus lees vooral verder.

Waarom de herfst ook een perfect seizoen is om in te BBQ’en

De herfst lijkt misschien niet het beste seizoen voor een BBQ en wij snappen heel goed waarom veel mensen dit denken, maar ook in dit seizoen kan de BBQ uit de schuur worden gehaald om heerlijk vlees te bereiden. Want laten we eerlijk zijn het is natuurlijk zonde om de BBQ een half jaar in de schuur te laten staan terwijl je er nog zo veel lekkers op kan maken. De zomer is natuurlijk perfect om tot laat te tafelen, maar ook in de herfst kun je met de juiste aanpak genoeg sfeer en comfort creëren en heerlijk eten bereiden. Zeker met een overkapping of een ander beschutte plek zit je al snel goed als het buiten regent en waait, maar je kan natuurlijk ook altijd het heerlijk bereide vlees binnen opeten. Want we weten allemaal dat vlees van de BBQ altijd net wat lekkerder smaakt.

Nu heb je misschien in de herfst geen zin om gerechten te bereiden die maar kort op de BBQ gaan. Dit betekent vooral dat dit de kans is om low and low gerechten op de BBQ of een heerlijke stoofpot te bereiden. Dit zijn toch meer de gerechten waar je iets minder omkijken naar hebt, waardoor je niet de hele tijd in de kou hoeft te staan. Je laat de BBQ gewoon het werk voor je doen!

Enkele tips om een leuke BBQ te organiseren:

  • Gebruik een vleesthermometer zodat je niet continu de voortgang hoeft te controleren
  • Open de BBQ niet te vaak want je verliest snel warmte met koude buitentemperaturen
  • Kleed je lekker warm aan
  • Als je buiten gaat eten, neem dan dekentjes mee en zorg voor gezellige verlichting

Het beste vlees voor in de herfst

Zoals al eerder gezegd ga je in de herfst het liefst voor low and slow gerechten zodat je niet de hele tijd in de kou hoeft te staan. Nu zullen we dan ein-de-lijk vertellen welke stukken vlees het beste bij de herfst passen:

Het beste vlees voor in de herfst

Zoals al eerder gezegd ga je in de herfst het liefst voor low and slow gerechten zodat je niet de hele tijd in de kou hoeft te staan. Nu zullen we dan ein-de-lijk vertellen welke stukken vlees het beste bij de herfst passen:

  1. Stoofpotje van de BBQ
    Denk aan een vlees als sukade om een heerlijke stoofpot te bereiden zoals beschreven in dit recept waarmee je echt boterzachte sukaddelappen maakt. Met deze stoofpot zal jij je gasten gegarandeerd verrassen!
  2. Spareribs volgens de 3-2-1 methode. 
    Spareribs zijn natuurlijk een klassieker die vooral in de zomer populair zijn om te breiden, maar ze zijn ook perfect geschikt om te bereiden in de herfst aangezien je hier weinig omkijken naar hebt. Zo maak je de malste spareribs en je hoeft er niet vaak voor naar buiten te gaan.
  3. Shortribs 
    Shortribs zijn net zoals spareribs perfect om low and slow te bereiden. Je kan de bereiding in zijn geheel op indirect vuur doen, dus je hebt er de komende uren weinig omkijken naar. In dit recept lees je hoe je zelf gemakkelijk botermalse shortribs bereidt.
  4. Procureur om pulled pork te maken
    Wie aan pulled pork denkt, zou meteen aan procureur moeten denken. Dit is een van de bekendste en populairste BBQ gerechten om te maken. En ook dit gerecht heeft een low and slow bereiding en is dus perfect om te breiden in de herfst.
  5. Wildzwijngoulash 
    Een goulash is een perfect gerecht voor het najaar, maar een goulash van wildzwijn is extra speciaal. Het is mager vlees, maar het heeft echt een unieke wildsmaak waardoor je gerecht nog beter zal smaken. Dit gerecht heeft in tegenstelling tot de andere gerechten net wat meer aandacht nodig dus hou hier wel rekening mee.

De juiste marinades, rubs en rookhout voor een herfst BBQ

In de herfst wil je net iets sterkere smaken bij je gerechten dan in de zomer, zeker omdat je vooral low and slow gerechten zal gaan bereiden.

Rubs en marinade

Je kunt echt heel veel kanten op met rubs en marinade, maar we geven jullie een aantal voorbeelden waarmee je eigenlijk nooit de mist in kunt gaan:

  •           BBQ Rub - Beef it up: Low and Slow is een perfecte rub om de pulled pork en de shortribs mee te bereiden.
  •           BBQ Rub - Perfect Pork: Sweet, Low & slow is een perfecte rub om de spareribs te bereiden.
  •           Voor rundvlees kan je alle kanten op, maar vaak is zout, peper en misschien zelfs een beetje koffiepoeder perfect om een echte herfstsmaak te creëren.
  •           Een heerlijke marinade kan bijvoorbeeld bestaan uit citroensap, geraspte gele citroenschil, fijn gesneden knoflook, peterselie, olijfolie, peper en zout.

Met deze extra tips maak jij de herfst BBQ echt af

Nu draait een herfst BBQ niet alleen om eten, maar ook om sfeer. Als je binnen eet dan kan je het natuurlijk opmaken zoals jij altijd doet, maar als je buiten gaat eten, dan is het belangrijk om nog net wat meer sfeer te creëren waar je extra aandacht legt op meer warmte. Denk bijvoorbeeld aan dekentjes en kussens, een terrasverwarmer of zelfs een vuurkorf. Of denk aan warme dranken zoals een Irish coffee, een herfstbok of rode wijn.

Met deze tips en ons heerlijke kwaliteitsvlees weten we zeker dat iedereen kan genieten van een heerlijke BBQ avond, ook al is het herfst. Dus wij zouden zeggen: steek aan dat vuur!