Ribeye: Waar zit het, hoe ziet het eruit en hoe bereid je het?

Blog 5 minuten leestijd July 05, 2024
Jos Havekotte Jos staat altijd klaar om vragen te beantwoorden en zijn kennis met iedereen te delen. In zijn blogs behandeld hij veel vragen en beschrijft hij alles wat jij moet weten. Van hoe jij vlees het beste kan ontdooien tot de do's en don'ts van het marineren van vlees.

Wat is de Ribeye en waar zit deze?

Ribeye

De Ribeye is een mooi stuk vlees wat goed geschikt is voor meerdere manieren van bereiding. In de pan en op de BBQ zijn de meest populaire methoden. Je kunt de ribeye zowel als (dikke) steaks of als heel deel bereiden. Het is een wat vetter en meer gemarmerd stuk vlees waardoor het zeer smaakvol is. Een ideaal stuk om je gasten tijdens een BBQ mee te verrassen!

De Ribeye is een onderdeel van de grote lange rugspieren die aan weerszijden van de ruggengraat lopen. Van het begin van de bil tot aan de schouder. De Ribeye is het stuk tussen de entrecote en de hals/onderrib.

Wat zijn de kenmerken van de Ribeye?

Ribeye (2)

De Ribeye is een grote langwerpige spier met een mooi appel (kern) omgeven, door wat vetstukjes en andere vleesdelen. De bovenzijde is bedekt met een dunne laag vet en vliezen. De Ribeye heeft verschillende kenmerken:

De smaak:
De Ribeye is een van de meest smaakvolle steaks. Omdat deze zich meer aan de voorzijde van het dier bevindt is dit meer werkvlees dan b.v. de Entrecote. Dit geeft een sterkere doorbloeding en dus smaakvoller vlees

De malsheid:
Afhankelijk van ras, leeftijd en rijping is de Ribeye een heerlijk mals stuk vlees. Zeker de meer gemarmerde stukken. Vooral van de diverse Angus runderen van The Meatlovers die een optimale rijping hebben gehad

De Ribeye als steak of heel deel

De Ribeye is een grote rugspier en leent zich daarom erg goed om mooie gelijkmatige (dikke) steaks van te snijden of juist als groot deel te bereiden. De meest populaire bereiding van de Ribeye is in steaks. Wij raden aan om de steaks wat dikker af te snijden, eventueel als één dikke steak voor 2 personen. Dan kan het vlees op hoog vuur rondom worden dichtgeschroeid en dan op laag vuur zachtjes worden doorgegaard. Als heel stuk, bereid op de BBQ, is het een echt showstuk voor als je wat meer gasten hebt. Door de marmering en laagjes vet blijft het stuk erg sappig van de BBQ. 

De Ribeye bereiden in de pan

  1. Haal de ribeye uit de koelkast (of vriezer) en laat deze op kamertemperatuur komen
  2. Snijd de ribeye in mooie, wat dikkere steaks en dep deze droog met keukenpapier
  3. Smeer de ribeye in met wat olie en bestrooi de steaks royaal met zeezout, dit bakt dan heerlijk in de korst voor een optimale smaak. Je kunt er ook kiezen om de ribeye nog te kruiden met een rub
  4. Verhit de koekenpan of grillpan op hoog vuur
  5. Leg de ribeye in de pan en bak 2 tot 4 minuten per kant mooi bruin, de bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de steak. Houd een kernthermometer bij de hand voor het gewenste resultaat. Wij raden medium-rare aan, dit heb je bereikt bij een kerntemperatuur van 54-57℃
  6. Laat de ribeye nog 5-10 minuten rusten in aluminiumfolie voor je deze gaat aansnijden
  7. Bestrooi de ribeye met nog wat peper voor je deze serveert. Genieten!

De Ribeye bereiden op de BBQ

  1. Haal de ribeye uit de koelkast (of vriezer) en laat deze op kamertemperatuur komen
  2. Smeer de ribeye in met wat olie en bestrooi de steaks royaal met zeezout, dit bakt dan heerlijk in de korst voor een optimale smaak. Je kunt er ook kiezen om de ribeye nog te kruiden met een rub
  3. Zorg ervoor dat je rooster van de BBQ goed schoon is, bij dit stuk vlees willen we overheerlijke bruine krokante grill-marks
  4. Als de BBQ goed heet is (230℃), dan mag de ribeye erop (heel of in steaks). Houd de kerntemperatuur goed in de gaten, de bereidingstijd is afhankelijk van het gewicht van de ribeye. Wij raden aan om de ribeye medium-rare te garen, dit heb je bereikt bij een kerntemperatuur van 54-57℃
  5. Pak het vlees nu losjes in met aluminium folie en laat het vlees ongeveer 5 tot 10 minuten rusten. Bestrooi met nog wat peper en zout en dan is het tijd om te genieten!

De juiste kerntemperatuur

  • Rare: 51-53℃
  • Medium-rare: 54-57℃
  • Medium: 58-60℃

Tip bij de bereiding

Een tip om zeker te proberen is eerst het meeste vet van de Ribeye te snijden, dit in kleine blokjes uitbakken in de pan met 2 teentjes knoflook. Wanneer de vet blokjes mooi bruin beginnen te worden (kaantjes) dan de Ribeye steak in het vet bakken. Dit geeft een optimale smaak aan het vlees. Deze kaantjes dan wel over het vlees serveren voor het lekkerste resultaat. Mijn serveertip: met een portsaus van zwarte peper en paddenstoelen. Echt een gastronomische beleving!