De Ribeye is een mooi stuk vlees wat goed geschikt is voor meerdere manieren van bereiding. In de pan en op de BBQ zijn de meest populaire methoden. Je kunt de ribeye zowel als (dikke) steaks of als heel deel bereiden. Het is een wat vetter en meer gemarmerd stuk vlees waardoor het zeer smaakvol is. Een ideaal stuk om je gasten tijdens een BBQ mee te verrassen!
De Ribeye is een onderdeel van de grote lange rugspieren die aan weerszijden van de ruggengraat lopen. Van het begin van de bil tot aan de schouder. De Ribeye is het stuk tussen de entrecote en de hals/onderrib.
De Ribeye is een grote langwerpige spier met een mooi appel (kern) omgeven, door wat vetstukjes en andere vleesdelen. De bovenzijde is bedekt met een dunne laag vet en vliezen. De Ribeye heeft verschillende kenmerken:
De smaak:
De Ribeye is een van de meest smaakvolle steaks. Omdat deze zich meer aan de voorzijde van het dier bevindt is dit meer werkvlees dan b.v. de Entrecote. Dit geeft een sterkere doorbloeding en dus smaakvoller vlees
De malsheid:
Afhankelijk van ras, leeftijd en rijping is de Ribeye een heerlijk mals stuk vlees. Zeker de meer gemarmerde stukken. Vooral van de diverse Angus runderen van The Meatlovers die een optimale rijping hebben gehad
De Ribeye is een grote rugspier en leent zich daarom erg goed om mooie gelijkmatige (dikke) steaks van te snijden of juist als groot deel te bereiden. De meest populaire bereiding van de Ribeye is in steaks. Wij raden aan om de steaks wat dikker af te snijden, eventueel als één dikke steak voor 2 personen. Dan kan het vlees op hoog vuur rondom worden dichtgeschroeid en dan op laag vuur zachtjes worden doorgegaard. Als heel stuk, bereid op de BBQ, is het een echt showstuk voor als je wat meer gasten hebt. Door de marmering en laagjes vet blijft het stuk erg sappig van de BBQ.
Een tip om zeker te proberen is eerst het meeste vet van de Ribeye te snijden, dit in kleine blokjes uitbakken in de pan met 2 teentjes knoflook. Wanneer de vet blokjes mooi bruin beginnen te worden (kaantjes) dan de Ribeye steak in het vet bakken. Dit geeft een optimale smaak aan het vlees. Deze kaantjes dan wel over het vlees serveren voor het lekkerste resultaat. Mijn serveertip: met een portsaus van zwarte peper en paddenstoelen. Echt een gastronomische beleving!